G E N E R A C E

Výstava široké kulturní veřejnosti představuje obrazy, sochy a další výtvarná díla související s historií a současností Spolku výtvarných umělců Mánes, což v podstatě znamená představení celé moderní české výtvarné kultury.

Výstava je k vidění od 25. 4. 2019 do 15. 9. 2019 v Galerii Kooperativa a od 27. 6. do 30. 8. 2019 v Galerii Novoměstské radnice.

Spolek výtvarných umělců Mánes dokázal za více jak 120 let své existence stmelit k jedinečným tvůrčím činům mnoho vynikajících umělců, nejen výtvarníků a dokázal oslovit nové a nové generace soudobým projevem malířským i sochařským, přinesl nejskvělejší výtvory architektonické a etabloval i disciplíny jako design, fotografii či typografii. Přitomná výstava přináší zhuštěný přehledový pohled na jednotlivé historické úseky, generační hnutí a na přibližně 250 exponátech představí osobnosti typu Antonína Slavíčka, Miloše Jiránka, Jana Preislera, Jindřicha Pruchy, Václava Špály či Toyen. Divák bude moci nahlédnout do tvorby zakladatelské Generace devadesátých let až po současná umělecká díla, kde se představují odlišné osobnosti a velmi různorodý výtvarný projev například od Emila Cimbury, Stanislava Hanzíka, Petra Císařovského, Ivana Exnera, Jaromíra Rybáka, Blanky Valchářové, Markéty Jírové a nedávných či současných absolventů Adama Kašpara, Ivany Mrázkové nebo Jakuba Čušky.

K této výstavě byla vydána publikace, která je k zakoupení v našem e-shopu.

 

Galerie Kooperativy

Galerii najdete v prvním patře budovy Kooperativy v ulici Pobřežní 665/21 na Praze 8. Vystoupit lze na stanici Karlínské náměstí (tram č. 3 a 8), odkud je to do budovy 100 metrů. Do galerie se dostanete po schodech nebo výtahem ze vstupního foyer.

Vstup je zdarma a otevřeno je od úterý do neděle od 10 do 18 hodin.

O víkendech, před vstupem do galerie se, prosím, přihlaste na recepci v přízemí, kde dostanete "galerijní kartu" pro vstup.

Prohlídku si můžete ve všední den zpestřit šálkem dobré kávy a sladkostí v kavárně, která s galerií sousedí. Kavárna je otevřena v pondělí-čtvrtek od 8-17 hod a v pátek od 8-16 hod.

 

Galerii v přízemí Novoměstské radnice

Výstava navazuje na probíhající výstavu v galerii Kooperativy, Pobřežní 21, Praha 8. Ukazuje výtvarnou tvorbu šesti generací, které nalézaly své pohledy, přetavovaly svá vidění do mistrovských děl.

Karlovo nám. 1/23, 120 00 Praha 2

Otevřeno út - ne 10 - 18 hodin (mezi 12. - 13. hod 30 minut polední pauza)

VSTUPNÉ: plné 50 Kč, snížené 20 Kč, rodinné 100 Kč