FRANTIŠEK KAVÁN, ČESKÝ ROK V KRAJINÁCH

Největší výstava českého krajináře Františka Kavána od roku 1941.

Výstava potrvá od 26. 4. 2018 do 30. 9. 2018 v Galerii Kooperativa.

Výstava představuje bezmála stopadesát obrazů vybraných z veřejných i soukromých sbírek v nichž malíř František Kaván (1866—1941) výrazně postihl typiku různých českých krajů a končin v rozličných atmosférických situacích a proměnách. Kaván jako jeden z nejvýraznějších absolventů slavné Mařákovy krajinářské školy definoval v návaznosti na krajinářský odkaz Adolfa Kosárka a Antonína Chittussiho pojetí realismu v naší krajinomalbě, přičemž dokázal obohatit počáteční až fotorealistický styl o další valéry impresívnějšího rázu a nejednou i expresívní nadsázky. Přehlídku Kavánovy krajinářské tvorby jsme pojali, jako procházku domácí krajinou od jara do zimy. Výběr z nejlepších Kavánových obrazů byl umožněn díky spolupráci s Národní galerií v Praze, regionálními galeriemi a muzei, zejména Krkonošským muzeem v Jilemnici, které vlastní nejrozsáhlejší kolekci autorových prací, s přičiněním řady soukromých subjektů, institucí i jednotlivců. Vystavena jsou slavná plátna a obrazy po desetiletí nedostupné či ztracené, jiná zase v nových i nečekaných souvislostech. 

K výstavě jsme vydali rozsáhlou monografii Františka Kavána. Více v našem e-shopu.

 

Galerie Kooperativy

Galerii najdete v prvním patře budovy Kooperativy v ulici Pobřežní 665/21 na Praze 8. Vystoupit lze na stanici Karlínské náměstí (tram č. 3 a 8), odkud je to do budovy 100 metrů. Do galerie se dostanete po schodech nebo výtahem ze vstupního foyer.

Vstup je zdarma a otevřeno je od úterý do neděle od 10 do 18 hodin.

O víkendech, před vstupem do galerie se, prosím, přihlaste na recepci v přízemí, kde dostanete "galerijní kartu" pro vstup.