STO OBRAZŮ 1918-2018

Výstava vytvořena jako pocta ke 100. výročí naší republiky.

Výstava potrvá od 23. 10. 2018 do 7. 4. 2019 v Galerii Kooperativy.

V letošním roce slavíme sto let trvání naší republiky. K tomuto výročí byla vytvořena výstava, kde jediným omezením je datace shodná s oslavami výročí 1918-2018. Vybírat jsme mohli z širokého, především však hlubokého obrazového fondu sbírky Kooperativy.

Touto výstavou chtějí autoři připomenout, že republika je tvořena nejen politicky a ekonomicky, ale také uměním, které hraje důležitou roli ve vytváření jejího obrazu, v odrazech krásy v každodenním životě.

Během sto let zažila republika mnohá radostná ale i krušná období. Euforii z jejího vzniku brzy vystřídala ekonomická krize, rozmach zastavila nacistická okupace, vítězství nad fašismem zakalila železná opona.

Výtvarné umění vždy bylo součástí života, nastavovalo zrcadlo doby, odráželo život jednotlivce i společnosti a hlavně vyvažovalo národní i lidské tragédie krásou a harmonií. Samo umění prošlo různými – ismy, inspirovalo se ve světě, ale zůstávalo české, svébytné a kvalitní.

Na výstavě jsou představeny obrazy českých malířů ze sbírky Kooperativy vzniklé v letech 1918-2018. Uvidíte zde díla Emila Filly, Antonína Procházky, Václava Špály, Otakara Nejedlého, Otakara Kubína, Jana Baucha, Maxe Švabinského, Otakara Mrkvičky, Františka Kupky, Ludvíka Kuby, Toyen, Josefa Čapka, Josefa Šímy, Františka Jiroudka, Josefa Jíry, Josefa Lieslera, Kamila Lhotáka, Ivana Exnera, Jaromíra Rybáka a mnoha dalších. Sto obrazů různých žánrů, témat, obrazů burcujících, dokumentujících, zachycujících krásu okamžiku, doby a myšlenek.

K této výstavě byla vydána krásná publikace obohacena zajímavými texty, kterou si můžete objednat na našem e-shopu.

Videoreportáž o výstavě v pořadu Artmix.

 

100 let letak web